QR-ryijy – tarina siitä, kuinka uudistimme perinteistä käsityötaitoa
Artikkelin on alunperin kirjoittanut artesaani Irina Niemelä. Irina on tehnyt Iltamaan kanssa yhteistyötä ja projekteja vuodesta 2018 asti. Irinan osaaminen ja mahdollisuudet työstää erilaisia tekstiilejä ovat mahdollistaneet Iltamaan erilaisia kokeiluja, kansainvälistymistä ja näkymistä eri medioissa. Artikkelia on muokattu alkuperäisen tekstin sisällön ajatukset säilyttäen.
Vuonna 2017, keskellä kiireistä arkea – opintoja, perhettä, kotieläimiä ja alkavaa yritystä – tartuin ystäväni Jennin ehdotukseen osallistua pilottihankkeeseen, jossa ryijyjä luotiin omien kuvien pohjalta. Hankkeen myötä syntyi idea QR-koodi ryijystä, joka yhdistäisi perinteisen käsityötaidon ja modernin teknologian ainutlaatuisella tavalla.
Valitsin yksinkertaisen mallin, sillä aikani oli rajallinen. Tavoitteena oli luoda ryijy, joka toimisi myös QR-koodina ja johdattaisi kotisivuillemme. Idea oli innovatiivinen, mutta käytännössä QR-koodin tunnistaminen osoittautui haasteelliseksi – ehkä koodi olisi vaatinut suuremman skaalan toteutuakseen.
Tästä huolimatta työpiirroksemme olivat selkeitä, ja jo pilottivaiheessa langanmenekki oli onnistuneesti arvioitu. Työssä korostui materiaalien moninaisuus, erityisesti aitojen, lanoliinipitoisten villalankojen vaihteleva vahvuus. Valmistin ryijyn autenttisista pässinpökkimistä, mikä tarjosi kuiville käsilleni samalla hoitavan kosketuksen.
Olen ylpeästi kaksinkertainen artesaani. Valmistuin Forssan Ammatti-instituutista tekstiili- ja vaatetusalan artesaaniksi keväällä 2017 ja Novidasta sisustusompelijaksi keväällä 2019, samaan aikaan kun Jennikin sai tekstiilialan tutkintonsa.
Tämä projekti osoitti, kuinka perinteinen käsityötaito voi kukoistaa ja uudistua nykyaikaisen teknologian rinnalla. Vaikka QR-koodi ryijy ei toiminutkaan suunnitellulla tavalla, se avasi ovia uusille ideoille ja lähestymistavoille perinnekäsityön ja digitaalisen maailman yhdistämisessä. Käsityöt ovat intohimoni, ja jokainen luomus on osa matkaa kohti uusia innovaatioita ja perinteen vaalimista.