Mikä on ryijykangas?

Ryijy ommellaan ryijykankaaseen. Löydät ryijykankaan hakusanalla ryijynpohjakangas tai pohjakangas.
Ryijykankaan koko, tiheys ja laatu vaikuttaa siihen, miten ryijy suunnitellaan ja kuinka kestävä ryijystä tulee. Jos haluat oppia lisää ryijystä, tule mukaan kursseille!

Pohjakankaan valinta

Pohjakangas valitaan aina ennen työn suunnittelua. Tällä sivulla olevalta videolta näet, mitä kaikkia ominaisuuksia pohjakankaissa on, millaiset niiden erot on ja miten kankaan laatu vaikuttaa työhön.

Pohjakankaan tiheys

Pohjakankaan tiheys eli ne mittasuhteet, jotka määräävät nukkien määrän ryijyssä vaikuttaa oleellisesti suunnitteluun. Jos ryijykankaan rivien väli on suurempi, kuin nukkien väli vaakasuunnassa, suunnittelussa tulee ottaa huomioon se, millaisen alueen yksi nukka täyttää kankaasta.

Iltamaan elämysryijyt suunnitellaan aina laadukkaalle pohjakankaalle. Useimmiten kankaalle ommellaan yksi nukka neliösenttimetrille. Joskus suunnitelma voidaan tehdä myös muille tiheyksille, se vaatii tarkempaa ja täsmällisempää laskentaa.

Video pohjakankaista

Oheiselta videolta näet erilaisia ryijynpohjakankaita. Tällä videolla ei käydä kaikkia kankaita läpi, mutta saat käsityksen siitä, millaisia pohjia on saatavilla.

Kankaita myydään erilaisissa käsityöliikkeissä ja verkkokaupoissa. Kannattaa tutustua materiaaleihin ennen ostamista, kankaat ovat arvokkaita ja palan ostettuasi et voi enää muokata kokoa.

Saatavilla olevat ryijynpohjakankaat

Kategoriat: ryijytarinaryijytietoa

Jenni Vanhanen

Ryijytaiteilija, vuoden 2019 artesaani, Taito-palkittu kädentaitojen opettaja. Autan sinua tuomaan lempikuvasi eloon kestävänä ja pehmeänä ryijynä. Tule kurssille tai tilaa ryijymalli suoraan omasta kuvastasi!