Uniikki sisustustekstiili: perhekuvasta ryijyksi

Ryijyt ovat perinteisesti seuranneet tiettyjä malleja, mutta miksi ei tuoda omia lempikuvia elämään tässä muodossa? Kuvittele suosikkiperhekuvat muutettuna ryijyiksi – sisustuselementeiksi, jotka tuovat lämpöä ja henkilökohtaisuutta kotiisi.

Kyllä, ryijyn tekeminen valokuvista tai maalauksista on mahdollista kenelle tahansa!

Kurssilla toteutunut unelma: Lapsen kasvokuva ryijynä

Lokakuussa 2018, Ridalin kartanon ryijykurssilla, sain tilaisuuden toteuttaa pitkäaikaisen unelmani: muuttaa lapseni kasvokuvan ryijyksi. Kuva, jonka lapseni isovanhempi otti talvella 2018, esittää Aapoa saunassa. Heti kuvan nähtyäni tiesin, että siitä syntyy upea ryijy.

Ryijyn valmistusprosessi

Kuvassa Aapon ilme oli selkeä, sävyt harmonisessa tasapainossa, ja pään muodon neliömäisyys teki ryijyn suunnittelusta helppoa. Käytin Herrakunnan Lammas Oy:n värjäämättömiä villalankoja, joista loihdin kahdeksan eri sävyistä lankayhdistelmää. Taustakankaana toimi sama villa ja ryijynpohjakankaan loimena pellava. Ryijynpohjakangas kudottiin kangaspuissa Suomessa.

Ryijyjen mahdollisuudet ja käyttötarkoitukset

Koko, noin 35 cm x 35 cm, tekee tästäkin ryijystä monikäyttöisen. Ryijyä voi käyttää tyynynpäällisenä, laukun osana, istuinalustana, tai perinteisesti seinäkoristeena. Ryijyn ainutlaatuisuus tulee esiin etäältä katsottaessa – kuva tarkentuu ja herää eloon, kun etäisyyttä ryijyyn on riittävästi.

Aapo-ryijyn kansainvälinen huomio

Aapon kuva inspiroi myös kansainvälisesti. Byrdcall Studion Melinda Byrd kirjoitti kirjan ”Rya Rug”, jossa Aapo-ryijy esitellään. Kirjassa kunnioitetaan suomalaista ryijytaidetta, ja Iltamaa on sen ainoa eurooppalainen jälleenmyyjä.

Yhteenveto

Ryijyn tekeminen kuvasta ei ole vain käsityöprojekti, vaan tapa tuoda perheen arvokkaimmat hetket osaksi arkipäiväistä ympäristöämme. Aapon tarina on osoitus siitä, kuinka henkilökohtainen muisto voi elää uudessa muodossa ja inspiroida muita ympäri maailmaa.

Kysy lisätietoja ryijysuunnittelusta

Haluatko sinäkin muuttaa oman kuvamuistosi ryijyksi? Ota yhteyttä ja etsitään sopiva tapa toteuttaa ryijyunelma!


Jenni Vanhanen

Ryijytaiteilija, vuoden 2019 artesaani, Taito-palkittu kädentaitojen opettaja. Autan sinua tuomaan lempikuvasi eloon kestävänä ja pehmeänä ryijynä. Tule kurssille tai tilaa ryijymalli suoraan omasta kuvastasi!