skip to Main Content
Auringonnousu

Auringonnousu

Tämä tarina kertoo Hanna Kuivalaisen sanoin hänen ensimmäisestä ryijystään. Hannan ryijyn tarina on mielenkiintoinen ja ryijy on kaunis sisustuselementti Hannan kodissa. Seurasaaren ryijykurssi pidettiin vuonna 2019 ja kurssilaiset suunnittelivat värit ryijyihin itse.

Ryijy, kurssi, aamuvirkut ja Seurasaari

Ensimmäistä ryijyäni lähdin tekemään Jennin kurssilla Seurasaaressa. Kurssi tuli kuin tilauksesta sopivaan loma-aikaan. Siinä yhdistyi kaikki mikä minua viehätti: kiva paikka, käsillä tekeminen, ryijyaihe ja sitä vielä sitä mainostettiin aamuvirkuille, joka minä olen.

Seurasaaren ryijykurssi ryijy omasta kuvasta Iltamaa
Ryijykurssilaisia Seurasaaren ryijykurssilla kesällä 2019

Ryijyaiheen ja värien valinta

Aiheen valinta ei ollut ihan helppo, sillä minulla ei ollut oikein käsitystä, mikä kuva sopii ryijymalliksi. Jenni kannusti lähettämään useamman kuvan, josta hän sitten ehdotti yhtä. Se olikin ihan nappivalinta, sillä siinä on kauniit värit ja siihen liittyi minulla hyviä muistoja.

Alkuperäinen kuva ryijy omasta kuvasta ryijymalli Kuivalainen Iltamaa
Alkuperäinen kuva, josta Hanna teki ryijymallin 54 cm leveälle kankaalle Seurasaaren ryijykurssilla kesällä 2019.

Kuva on tyttäreni ottama, kuten kaikki kuvat joista olen ryijyä lähtenyt tekemään. Hänellä on hyvä kyky nähdä kauneutta ympärillään.

Kuva otettiin matkalla Ruotsiin laivalla. Olimme perheen kanssa kannella kun aurinko nousi ennen kuin saavuimme Tukholmaan. Meille oli haikea hetki sillä olimme saattamassa perheenjäsentä töihin Ruotsiin.

Kuitenkin auringon nousu kuvaa myös uuden vaiheen alkua ja valon lisääntymistä. Unelmien toteutumista.

Ryijyn värit kertovat tarinaa

Ryijyssä minulle on tärkeintä värit, koska se ilahduttaa minua. Minusta on mukavaa kun voi tehdä värisekoituksia ja katsoa miltä ne näyttävät lopullisessa ryijyssä.

Tämä Auringonnousu -ryijyn värit suunnittelin kurssilla. Se oli aika painostavaa, sillä suunnittelu piti saada valmiiksi ennen päivän loppumista, jotta ne voidaan sitten hakea Ryijypalvelusta illalla. Se kuitenkin jotenkin sopi minulle, sillä se myös varmisti sen etten jäänyt loputtomiin vatvomaan värivalintaa. Tähän ryijyyn värivalinta meni mielestäni ihan nappiin enkä lopulliseen ryijyyn muuttanut kuin pari nukkaa.

Ryijy ommellaan taustakankaalle. Ryijymalli esillä lankojen vieressä Iltamaan suunnitelman kanssa
Neljän päivän kurssilla ehdittiin aloittaa ryijyä, mutta ryijyn ompelu on kärsivällisyyttä ja aikaa vaativaa, joten loput työstä jäi kurssin ulkopuolelle.

Ryijyn valmistuminen ja aikataulu

Ompelin ryijyn loppuun kotona kesän ja alkusyksyn aikana. Ompelu oli minusta kivaa sillä sitä pystyi tekemään omaan tahtiin. Viritin pöydän olohuoneeseen ja tein aina nukirusta, kun oli joku tauko. Tärkeää minusta on että pystyy jatkamaan työtä helposti eikä tarvitse kaivaa joka kerta kaikkea esiin.

Ryijy valmistuu Iltamaan mallikuvan avulla. Ryijylanka on värikäs ja sävyjä on paljon.
Auringonnousu valmistumassa.

Hannan ryijytarina oman elämän varrelta

Ryijy on minulle tärkeä käsityömuoto.

Muistan lapsuudestani miten suvussa kerrottiin tarinaa vanhasta riidasta, joka juontui ryijystä.

Talon kaksi tytärtä oli kumpikin saanut ryijytarvikkeet. Vain toinen tytöistä jaksoi kutoa kuitenkin ryijyn valmiiksi.

Molemmat tyttäret perustivat perheen, mutta ryijyn kutonut tytär kuoli pian ainoan lapsensa syntymän jälkeen. Silloin toinen tytär haki ryijyn omaan kotiinsa ja lupasi sen palauttaa kun lapsi olisi aikuinen.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja lopuksi ryijy piti väkisin hakea.

Hanna Kuivalainen: Auringonnousu ryijy valmiina Iltamaan ryijysuunnitelman mukaisesti. Ryijymalli ja väritys valmis.
Hannan ryijy on nyt valmis ja se on arvostettu sisustuselementti Hannan kodissa.
Auringonnousu.
Back To Top