skip to Main Content
Ryijyjen Maailma

Ryijyjen maailma

Ryijy on vanha perinteinen, viikinkien mukana Suomeen ja pohjoismaihin rantautunut käyttötekstiili. Ryijy on alunperin ollut veneessä käytössä lämmittämässä kylmää venematkaa merellä. Ryijyn etuna esimerkiksi taljoihin verrattuna on sen ilmava villa, joka kuivuu nopeasti, mutta on lämmin tuulessa ja kosteassa ilmassa. Ryijyt olivat 1900-luvun alkuun asti ns. kansanomaisia ryijyjä, joiden mallit olivat kansanperinteen mukaisia, pitkälti alueellisia aiheiltaan.
 
1900-luvun alussa Akseli Gallen-Kallela suunnitteli Pariisin maailmannäyttelyyn modernin, jugendryijyn nimeltään Liekki, ja se sai huomiota kansainvälisesti. Liekki-ryijystä onkin alkanut ns. modernien ryijyjen aikakausi, jonka aikana ryijyt on nostettu sängynpeitoista seinälle ja lattialle koteja koristamaan. Toki ryijyt ovat aiemminkin suojanneet mm. hirsitalojen seinillä vedolta ja pakkaselta, mutta modernit ryijyt ovat nimenomaan taidetekstiileiksi tarkoitettuja, arvokkaita kodintekstiilejä.
 
Ryijyjä kudottiin Suomessa paljon sodan jälkeen, 1950- ja 1980-luvun välillä. Perinteisesti ryijy kudotaan kangaspuissa, mutta ryijy on mahdollista ommella myös neulalla pohjakankaaseen. Nykyisin ryijypaketteja voi ostaa kolmella tavalla, kangaspuissa kudottavaksi, ommellen tehtäväksi tai valmiina.
 
Tänä päivänä Suomessa on monia ryijytaiteilijoita, joiden ryijyt ovat väreiltään ja pinnoiltaan toinen toistaan upeampia. Ryijy voidaan valmistaa perinteisen villan lisäksi erilaisista materiaaleista, perinteisimmät ehkä pellava tai erilaiset narut, hamppu, paperinaru jne. Ryijyjen väritys muodostuu erilaisista lankanipuista, nukista, joihin on yhdistetty samanvärisiä tai erivärisiä lankoja. Värien sommittelu taideryijyihin on aikaavievää ja lopputulos on käytännössä nähtävillä vasta valmiissa ryijyssä.
 
Ryijyt on perinteisesti suunniteltu ruutupaperille, mutta nykyään vaihtoehtona on myös tietokoneavusteinen suunnittelu. Internetistä löytyy erilaisia pikselöintiohjelmistoja, joilla kuka tahansa voi suunnitella ryijyään. Ryijyn suunnitteluun kuuluu myös langan kulutuksen, eli menekin laskenta. Tähän käytetään kaavoja, joissa otetaan huomioon langan ominaisuudet, nukkien pituudet ja määrät. On tärkeää, että lankaa tilataan tai ostetaan kerralla oikea määrä, koska lankojen väri vaihtelee erien mukaan. Kerralla ostettaessa saa varmasti saman väristä lankaa koko ryijyyn.
 
Ryijyn voi suunnitella omasta kuvasta ja Iltamaa-ryijyt onkin aina suunniteltu persoonallisesti asiakkaan omasta kuvasta. Väritys ja koko mietitään myös asiakkaan kanssa yhdessä. Ryijyn suunnittelusta asiakkaalle jää ainoastaan toivotun kuvan toimittaminen ja tärkeää on myös se, että kuvaan on olemassa käyttöoikeus. Kaiken muun suunnittelun hoitaa Iltamaan ryijysuunnittelupalvelu. Asiakkaan ei tarvitse osata käyttää millimetripaperia tai laskea lankamääriä, vaan käsityöpaketti tulee ohjeineen ja ryijykursseineen valmiina kokonaisuutena. Asiakas voi alkaa heti paketin saatuaan töihin ja toiveiden mukainen ryijy on uskomattoman nopeasti koristamassa omaa tai läheisen seinää, sohvaa tai vaikka lastenvaunuja talvikelillä.
Back To Top