skip to Main Content
Miten Suunnittelen Ryijyn?

Miten suunnittelen ryijyn?

Omien kuvien joukosta löytyy varmasti henkilökohtaisimmat ja tärkeimmät aiheet.

Miten suunnittelen ryijyn omasta kuvastani?

Ryijyn aihetta kannattaa alkaa pohtia ennenkuin ryijypaketin tilaa. Ensimmäinen hyvä idea tai aihe ei välttämättä ole se, mistä haluat ryijyn tehdä. Mietit varmasti miten suunnittelen ryijyn?

Tee itsellesi kuvakokoelmia tai kuvahakuja sellaisista kuvista, joista pidät. Mieti, mikä kuvista olisi sellainen, jota haluat katsella oman kotisi seinällä tai lattialla. Mieti myös, onko kuva sellainen, että sillä on merkitystä ja sanomaa omassa elämässäsi.

Tulet käyttämään ryijyn ompeluun kymmeniä tunteja ja ryijy säilyy vuosikymmeniä. Kuvan valitsemiseen kannattaa siis todella paneutua. Jos on mahdollista ottaa kuva ryijyä varten, kannattaa ensin lukea hyvän ryijykuvan ominaisuuksista blogitekstini.

Kuvien tai inspiraation hakuun voit käyttää esimerkiksi Googlea, Instagramia tai Pinterestiä. Parhaat kuvat tosin löytyvät omasta kännykästä!

Jos haluat, että kuva on paras mahdollinen, suosittelen valokuvaajan käyttämistä kuvan ottamisessa. Valokuvaaja osaa katsoa valot ja varjot tasapainoon ja käyttää rajauksia ja kuvakulmia parhaalla mahdollisella tavalla. Voit katsoa esimerkin koiraryijystä, jonka kuvan ammattikuvaaja on ottanut.

Pientä vai suurta?

Mikäli teet pienehköä ryijyä (leveys 30-50 cm), kuvassa kannattaa välttää pieniä yksityiskohtia, ne eivät toistu kunnolla ryijyssä. Kuvassa saa toki niitä olla, mutta pääaihe kannattaa olla selkeälinjainen tai väripinnaltaan melko selkeä, jotta se erottuu ryijyssä. Esimerkiksi Viestintäliigan logo toimii ryijymallina hyvin ja on yksinkertainen tehdä kaksivärisyytensä ansiosta.

Jos kuva-aiheen tausta on kovin täynnä pieniä yksityiskohtia, kannattaa kysyä tekstiilitaikurilta, josko taustan saisi kokonaan häivytettyä pois.

Paljon pintaa, mutta myös paljon erilaisia, merkittäviä sävyjä, värejä ja yksityiskohtia. Tästä kuvasta kannattaa tehdä vähintään 80 cm leveä ryijy.

Viestintäliigan logossa käytettiin vain kahta väriä, kesämustaa ja luonnonvalkoista.

Enemmän vai vähemmän väriä? 

Mallissa pitää ottaa huomioon se, kuinka monimutkaista työtä on valmis tekemään. Paljon värejä tarkoittaa usein vaihtuvaa neulaa ja langan leikkaamista useammin. Laajojen pintojen tekeminen on helpompaa ja nopeampaa. Ryijyä suunniteltaessa päätetään ryijyn koon lisäksi värimäärä. Se voi olla 2-10 väriä, joskus jopa enemmän. Pikkuryijyissä ei suositella yli 20 värin käyttämistä, ellei kyseessä ole kokenut ryijyn ompelija.

Kuvan koko

Käytettävän kuvan ei tarvitse olla iso pikselikooltaan. Kuva pienennetään joka tapauksessa, joten isommasta kuvasta leikattu pienikin yksityiskohta voi olla sopiva ryijyn aiheeksi.

Kuvassa on kanahaukanpoikanen hyvin piilotettuna.

Kanahaukan poikanen on oikein toimiva ryijymalli

Tekijänoikeudet

Pääsääntönä voidaan pitää, että sinulla tulee olla oikeudet tai lupa käyttää kuvaa. Mikäli löydät netistä sopivan kuvan, yritä selvittää kuvan oikeuksien omistaja ja kysy lupa kuvan käyttämiseen. Lue myös lisää tekijänoikeuksista Ornamon sivuilta.

 

Kysy suoraan kuvaajalta oikeuksia kuvan käyttämiseen. Toki omaan henkilökohtaiseen käyttöön voi tehdä kopioita, mutta ole tarkkana esimerkiksi kaupallisen hyödyntämisen osalta.

Iltamaan verkkosivuilla mainitaan mielellään referensseissä kuvan ottaja ryijyn esittelyn yhteydessä.

Henkilökohtaiseksi ryijy muuttuu siinä vaiheessa, kun sinä tai läheisesi on ottanut kuvan ja pääset tekemään aidosti uniikkia ja merkityksellistä ryijyä, kuten oman lemmikin tai lapsen kuvaa. Ryijyä, jolla on tarina.

Back To Top