skip to Main Content
Millainen On Hyvä Ryijykuva?

Millainen on hyvä ryijykuva?

Harkitsetko trendikkään sisustustekstiilin tekemistä omasta kuvasta? Millainen kuva voisi sopia sinun ryijysi malliksi? Tässä viisi vinkkiä onnistuneen kuvan valintaan.

1. Kenellä on oikeus kuvaan?

Ensimmäisenä asiana täytyy miettiä tekijänoikeuksia. Tekijänoikeudet määräävät saatko käyttää kuvaa omiin tarkoituksiin vai et. Jos suunnittelet itse mallin ja teet ryijyn vain omaan käyttöön, voit lainata tietyin ehdoin kuvaa, mutta kaikessa kaupallisessa toiminnassa tekijänoikeudet määräävät miten kuvaa voi käyttää.

Jos olet ottanut kuvan itse tai olet saanut jonkun muun ottamaan kuvaan oikeuden käyttää sitä, voit huolettomin mielin tehdä siitä kopioita ja käyttää sitä vapaasti.

2. Kuvan aihe

Ryijyyn kannattaa ikuistaa kuva, joka on henkilökohtaisesti tärkeä ja joka tuo hyvää mieltä joka päivä. Ryijy säilyy hyvin huollettuna satakin vuotta, joten kuva-aihe kannattaa miettiä myös ajankulun kannalta.

Jotta ryijy löytäisi sopivan paikan kotoa, kuvan on hyvä sopia myös ympäristöönsä.

3. Kuvan laatu

Ryijyyn kannattaa valita mahdollisimman hyvälaatuinen kuva. Kuvasta käytetään useimmiten vain melko pieni määrä kuvainformaatiota, joten sen on hyvä olla selkeää ja virheetöntä. Kuvan valotuksen tulee olla sellainen, ettei siinä ole voimakkaita varjojen vaihteluita. Kuvaa käsittelemällä voidaan kuvaa hieman parantaa, mutta mitä parempilaatuinen, tarkempi ja selkeälinjaisempi lähtökuva, sen parempi ryijymalli.

Mikäli kuvassa on epätarkkuuksia tai valojen ja varjojen voimakkaita eroja, voi miettiä, voisiko kuvasta leikata ryijyyn vain osan. Kaikenlainen kuvan käsittely on mahdollista ennen ryijymalliksi tekemistä, mutta mitä paremmin kuva on rajattu ja värit kohdallaan, sen helpompaa mallin tekeminen on.

4. Kuvan suhteet

Ryijypohjaksi voi käyttää monia erilaisia materiaaleja. Nämä antavat melko vapaat kädet valita lopullisen ryijyn koon. Mikäli kuitenkin käyttää valmiita ryijynpohjakankaita, rajoittaa valmis kangas jonkin verran mittasuhteita. Useimmiten valmiissa kankaissa on valmiit leveydet, mutta korkeuden voi määrittää itse.

Kuvaa ei ole hyvä venyttää, vaan sen on syytä säilyä alkuperäisten mittasuhteiden mukaisena. Jos ryijylle on katsottu paikka, joka määrää ryijyn kokoa, kannattaa kuva rajata myöskin niin, että se sopii alkuperäisissä suhteissa (korkeusxleveys).

5. Väritys

Kuvan väri voi olla mikä tahansa. Ryijysuunnittelussa kuvasta voidaan vähentää värejä, muuttaa alkuperäisiä värejä toisiksi tai vaihtaa kuva esimerkiksi mustavalkoiseksi.

Ryijyssä käytetään yleensä n. 10-30 eri nukkavärisekoitusta, joten tämä rajoittaa jonkin verran suunnitelman värejä. Ryijyä ommellessa on kuitenkin mahdollista käyttää luovuutta ja maalata väreillä, eli vaihtaa nukkasekoituksia oman maun mukaan ja lisätä näin värisekoituksia työtä tehdessä.

Oma mieliluvitus on ainoastaan rajana, kun luot itse valitsemastasi kuvasta ryijysuunnitelmaa ja ompelet tai kudot ryijyä!

Back To Top