skip to Main Content
Maatiaisliekin Synty

Maatiaisliekin synty

Suomi 100-näyttely

Vuoden 2017 syksyllä saimme koulutehtäväksi suunnitella jugend-aiheisen huoneen näyteikkunanäyttelyyn Loimaalle, Suomi 100 -hengessä. Ryhmässämme oli 5 eri alojen opiskelijaa, ja jokainen teki huoneeseen omaan alaan liittyvän työn. Oma työni oli pitkään mietinnässä, koska kotona oli tuolloin pieni vauva ja vähän isompi taapero, kumpikin kotihoidossa. Aika ei siis riittäisi kovin suuritöiseen teokseen. Tiimimme jäsen Noora oli kuitenkin tutustunut jugendin syvimpään olemukseen ja ehdotti ryijyn tekemistä.
Nooran ehdotus

Näyttelyn suunnittelua Whatsappissa ryhmän kesken.

Kieltäydyin heti, koska ajattelin ryijyn tekemisen olevan niin suuri ponnistus, etten onnistuis siinä millään annetussa aikataulussa. Ajatus jäi kuitenkin kytemään ja tutustuin ryijyn tekemisen vaihtoehtoihin. Löysin netistä valmiit ryijynpohjakankaat, joita oli eri kokoja. Lainasin muutaman ryijykirjan kirjastosta ja tutkin asiaa lisää.

Miniryijy

Tutkiessani ryijyjen valmistamista huomasin, että ryijyn voi valmistaa kangaspuiden lisäksi ompelemalla. Ompeleminen tarkoittaa, että kangaspuiden sijaan käytetään valmista pohjakangasta, johon neulalla ja langalla ommellaan ryijynukat. Tässäpä olikin ratkaisu. Voisin tehdä ryijyä paikasta ja ajasta riippumatta, kun pitäisin koon maltillisena. Voisin käyttää ryijyyn 35 senttiä leveää kangasta, joka kulkisi kivasti mukana matkassa tai voisin tehdä ryijyä kotona iltaisin. Lisäksi ryijyyn ei kuluisi kovin paljon lankaa, koska koko olisi pienehkö.

Liekki

Aloitin ryijyihin tutustumisen kirj

Maatiaisliekin ensimmäinen luonnos syntyi tyttäreni puuväreillä suunnitteluvihkon sivuille.

allisuuden kautta ja aika pian kävi selväksi, että Suomessa on yksi legebdaarinen ryijy, Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema jugendryijy Liekki. Niinpä lähdin suunnittelemaan omaa pikkuryijyäni tätä klassikkoa mukaellen.
Syntyi sittemmin Maatiaisliekiksi nimetty tyylitelty ja pienennetty malli Pariisin maailmannäyttelyn vetonaulasta.
Usein asiat tapahtuvat niin, että monta pientä puroa yhtyy suuremmaksi virraksi. Nooran ehdotusta voi sanoa yhdeksi voimakkaimmista lähteistä, josta puro lähti virtaamaan kohti suurempaa kokonaisuutta. Suurkiitos siis Nooralle ehdotuksesta!
Suomi 100 -näyttely.
Suomi 100 -näyttely Loimaalla 2017.
Maatiaisliekki -ryijy näyttelyssä.
Back To Top