
Aamuvirkkujen ryijykurssi Seurasaaressa
Suomen luonto ja maisema on ainutlaatuinen maailmassa. Helsinki on erityinen pääkaupunki, koska Helsingissä luonto on lähempänä kuin missään muualla Euroopassa. Yksi parhaista esimerkeistä on Seurasaari. Seurasaaressa on ulkoilmamuseo, jota ylläpitää Suomen kansallismuseo. Seurasaaren museo on auki keväästä syksyyn. Seurasaareen pääsee kuitenkin kävelemään myös muina vuodenaikoina ja se on yksi suosituimpia ulkoilualueita Helsingissä.
Iltamaa sai upean mahdollisuuden päästä mukaan Seurasaaren toimintaan pitämällä heinäkuussa 2018 ryijykurssin Seurasaaressa. Tämä kurssi ei todellakaan ollut mikä tahansa käsityökurssi. Kurssi järjestettiin nimittäin aiemmin suljettuna olleessa Iisalmen Pappilassa, jonka remontti on valmistumassa kesän 2018 aikana. Iisalmen Pappila on 1700-luvulla rakennettu hirsirakennus, joka on tuotu Seurasaareen ja se on toiminut toimistotilana eikä yleisöllä ole ollut pääsyä sisätiloihin. Nyt remontti oli kuitenkin loppusuoralla ja pääsimme ensimmäisinä kurssilaisina vierailemaan tässä idyllisessä, vanhaa kuunnioittaen remontoidussa rakennuksessa.
Kurssille ilmoittautui viisi innokasta ryijyn ompelijaa. Kurssi pidettiin neljänä heinäkuun aamuna klo 9-11, mutta todellisuudessa kurssi alkoi jo ennen heinäkuun alkua. Ensimmäiset inspiraatiokuvat nimittäin ilmestyivät kurssin Facebook-ryhmään jo juhannuksen tienoilla. Kurssilla jokainen osallistuja sai suunnitella oman ryijynsä. Ryijyn aihe oli vapaavalintainen, mutta värisävyjen skaala oli rajoitettu. Ryijyjen aiheet löytyivät käytännössä kahdesta elementistä, luonnosta ja perinteistä.
Ryijyjen koko oli n. 35 x 35 cm, joka takasi sen, että ryijyissä ehdittiin jo sen verran pitkälle, että kuva alkoi kurssin aikana hahmottumaan. Jokainen kurssilainen sai kurssin aikana tehtyä omaa ryijyään niin pitkälle, että nukittaminen (lankojen solmiminen) ja värien vaihto tuli tutuksi. Kurssilaiset oppivat nukittamisen ensimmäisen päivän aikana. Voi sanoa, että nukan ompelun opettelemiseen kului vajaa 10 minuuttia. Kun tekniikka oli hallussa, oli loppumatka pääasiassa nautiskelua ihanasta ympäristöstä hyvässä seurassa.
Kurssin aikana kuultiin erilaisia elämäntarinoita ja sattumuksia. Päästiin myös kuulemaan Seurasaaren historiasta ja nykypäivästä, järjestettävistä tapahtumista ja seuraamaan läheltä, miten rakennustyömaa edistyi päivä päivältä eteenpäin. Ensimmäisen päivän jälkeen jokainen kurssilainen oli ryijyn ompelun lumoissa ja täytyy sanoa, että yhtä innoissaan oli opettajakin. Pääsimme nimittäin tutustumaan myös aivan uuteen materiaaliin, suomalaiseen nokkoslankaan. Tätä materiaalia ei ole Suomessa saatavilla, joten hipelöitävää riitti.
Ryijyjen tarinat olivat myös kiehtovia, ja jokainen valmistuva ryijy on uniikki taideteos, tekijänsä näköinen. Kurssilaiset saivat mukaansa kurssilta ryijymallin sähköisessä muodossa, mikäli joskus tekee mieli tehdä samasta aiheesta toinen ryijy (ehkä toisilla värisävyillä Andy Warholin tyyliin) tai vaikka ristipistotyö. Sama malli sopii kaikkeen tekemiseen.
Kurssin tiimoilta sovimme vielä tapaamisen elokuulle, jolloin näemme toivottavasti valmiita tai valmistumassa olevia ryijyjä ja pääsemme turisemaan viimeisimmät kuulumiset Seurasaaren kahvilassa. Pappilan remontti lienee silloin valmis ja pääsemme ihastelemaan 1700- ja 1800-luvun suomalaista arkkitehtuuria.